Őrült Világ

Őrült Világ

7 gyógytea az őszi betegségek ellen

2016. október 12. - Sierre

A hideg idő beköszöntével elérkeztek az első megfázásos betegségek is. Próbáld ki ezeket a természetes módszereket, ha náthás vagy, köhögsz, vagy csak szeretnéd megelőzni a betegséget. Fogyaszthatod teaként, vagy nyersen és vannak köztük párolásra alkalmas gyógynövények is.

Hárs
A hársfatea kitűnő ellenszer a náthára, mert izzasztó hatású. Csillapítja a köhögést, erősíti az immunrendszert és fokozza a váladékképződést és nem utolsó sorban álmatlanság esetén is fogyasztják. Hársa-virág tea kapható gyógyszertárakban, drogériákban és rendelhető is. Fogyasztható teaként torokfájásra, toroköblögetésre és fürdő is készíthető belőle.

 ha_rs.png

 

 

 

 

 

 

 Kamillavirág
A kamilla valójában nem csak megfázás ellen jó, számos tünetre alkalmazható. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és frissítő hatása mellett szem-és kötőhártya gyulladásra is jó a langyos kamillás borogatás, emellett pedig az árpa és a szájban kialakuló afta kezelésére is alkalmas.

 kamilla.png

 

 

 

 

 

 

Nátha ellen adjunk egy liter forrásban lévő vízhez két evőkanál kamillát, majd pár perc után vegyük le a tűzről, hajolunk az edény fölé és terítsünk a fejünkre egy törölközőt, tehát inhaláljunk vele. Inhalálás után bújjunk az ágyba és jól takarózzunk be, nehogy még jobban megfázzunk.

Lándzsás útifű
A lándzsás útifű közismert köhögés csillapító és köptető, de emellett jó baktériumölő, csökkenti a gyulladást és kiváló sebgyógyító is. Fogyasztható teaként, de a gyógyszertárakban kapható szirup formájában is.

 la_ndzsa.png

 

 

 

 

 

 

Zsályatea 

Ahogyan az eddigi gyógynövények így a zsálya is több tünetre is alkalmazható, sőt a konyhában is használhatjuk fűszerként. A zsályatea köhögés és rekedtség ellen javasolt, illetve étkezés után egy csésze tea beindítja az emésztést. A zsálya forrázata jó torokgyulladásra, szájbetegségekre, bélhurutra és izzadás ellen is. A levél nedve pedig enyhíti a rovarcsípéseket. Zsályatea kapható a patikákban és gyógynövényüzletekben, cukorka formájában pedig élelmiszerboltokban is.

 zsa_lya.png

 

 

 

 

 

 

 

Borsmenta
A borsmenta is nagyon sokoldalú gyógynövény. Nagyon jó emésztésre, puffadás és bélgörcsök ellen. Kiváló fájdalomcsillapító és izomlazító, illóolajként bedörzsölve enyhíti az izomfájdalmakat. Ha fejfájás ellen szeretnénk használni, akkor kenjünk homlokunkra, halántékunkra egy kevés borsmentaolajat. Meghűlés és orrdugulás ellen fogyaszthatjuk teaként, vagy inhaláljunk vele, így csökkenthetjük a nyálkahártya gyulladását.

 bors.png

 

 

 

 

 

 

 


Kakukkfű
A kakukkfű egy igazi fertőtlenítőszer, megvéd a betegségektől és érősíti az immunrendszert is. Gargalizáljunk, öblögessünk kakukkfűteával köhögés és szájüregi gyulladások ellen. Orrdugulásra lehet vele inhalálni és köptető hatása is van.

kakukk.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyömbér
A gyömbértea igazi jollyjoker, számos betegségre hat jótékonyan. Rengeteg vitamint tartalmaz, így betegség nélkül is nyugodtan fogyaszthatja bárki. A gyömbér görcsoldó, fertőtlenítő köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Egy csodaszer, ami segíti megelőzni a náthát és az influenzát, mivel erősíti az immunrendszert és izzasztó hatása is van. Megfázás esetén inhaláljunk vele.

gyo_mbe_r.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos, hogy a gyógyteákat ne cukorral ízesítsük, sőt inkább üresen fogyasszuk, de ha mégis szeretnénk kicsit édesíteni azt mézzel tegyük. Elkészítésük során kerüljük a fémszűrőket, kanalakat, mert ha fémmel érintkeznek, veszítenek hatásukból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://crazzy-world.blog.hu/api/trackback/id/tr2911799217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása